Sidor

Monday, May 6, 2013

Skönmålning - finns det?

Ett populärt argument bland testleverantörer som arbetar med test som är helt eller till största delen oskyddade mot skönmålning är att sådan inte förekommer. Det går på tvären mot sunt förnuft och berg av forskning. Om den ignoreras kommer man att prioritera bluffare i den mån man bryr sig om resultatet av personlighetstest.

En aktuell artikel av Griffith och Converse (2012) ger en sammanställning av uppskattningar av hur många som skönmålade i olika undersökningar, se tabell nedan.

      Det handlar alltså om ca 30 % i genomsnitt.  Det är en hög siffra, men troligen är den mycket högre om man tittar enbart på dem som rankas högst på testet. Det är uppenbart att här finns ett gigantiskt problem för testindustrin, ett problem som inte försvinner för att man blundar för det eller förnekar det. För den som letar efter en lösning, ty en sådan finns, se min rapport om skönmålning (Sjöberg, 2012).

Referens

Griffith, R. L., & Converse, P. D. (2012). The rules of evidence and the prevalence of applicant faking. In M. Ziegler, C. Maccann & R. D. Roberts (Eds.), New perspectives on faking in personality assessment. Oxford: Oxford University Press.

 Sjöberg, L. (2012). Skönmålning i personlighetstest. Handelshögskolan i Stockholm, Rapport    2012:2. Klicka här.

1 comment:

 1. Sam4s

  Vi erbjuder Kvalité och snabb service och vet att det är mycket viktigt att få saker gjort snabbt , därför kan vi erbjuda service avtal Från 99:-/mån så du får snabbt på plats service (även distans avtal)och så ser vi till att du alltid håller ditt kassasystem uppdaterad med den nyaste programvaran!

  Kontakt información:

  Norra Ågatan 5 A Arboga Västmanland 732 31
  teléfono: 0589-10031
  Site: www.kassanetto.se

  ReplyDelete

Free counter and web stats